Change language

Stefan Andersson - Flygblad över Berlin

Utsålda kvällar = extra föreställning 11 april

Flygblad över Berlin. En ny föreställning av och med Stefan Andersson.

Efter fullsatta hus under 5 vintrar med ”Made in China” kommer Stefan till Kajskjul 8 med en helt ny föreställning! Följ med i Stefan Anderssons nya fängslande musikaliska berättelse från krigsutbrottet 1939 till fredens klockringningar 1945. Den nya föreställningen i två akter ”Flygblad över Berlin” handlar om människorna som följde order och de som följde sitt hjärta. Om personliga möten och politiska händelser. Personligt tolkade med musik och berättelser som berör med både allvar och humor. Välkommen till en tid vi inte får glömma.

Om föreställningen

Året är 1939. Augusti gick över i september och hela världen höll andan. Sommaren blev till kall höst när kriget blev verklighet via en knastrig radiosändning. När göteborgaren Arne Beurling 1940 lyckades knäcka nazisternas kodade meddelanden hade Sverige sedan länge förklarat sig neutrala i det krig som härjade i Europa. Med musik och berättelser ser vi bakom mörkläggnings-gardinerna på kvinnor och män som upplevde rädsla, kärlek, hat, mod och förundran. Stefan Andersson låter oss träffa statsmän, spioner, kullagersmugglare, soldater, civila och sin egen morfar som flydde från Norge till Sverige.

– Det är ett krig som är svårt att förstå sig på, som fortfarande gör ont, som andas skuld och skam men också förlåtelse, lärdom och hopp. Ett krig där Sverige gick politisk balansgång, säger Stefan Andersson.

 

Föreställningen har en ram av politiska händelser men fylls av personliga möten som ger dem liv. Möten med människor som blundade och människor som såg klart. Människor som sökte äventyr och människor som sökte makt. Människor som blint följde order, medan andra följde sitt hjärta och samvete. Som när Torgny Segerstedt gjorde sig ovän med Herman Göring och blev uppläxad av den svenska regeringen. Eller lokföraren som körde tåget med soldater till strid, så långsamt att de som ville kunde hoppa av. Vad hände med spionanklagade skånska Jane Horney? Och följ med nattåget genom Polen där SS-officer Gerstein lättar sitt hjärta för den svenske diplomaten von Otter. Detta i hopp om att världens ögon skulle öppnas om neutrala Sverige avslöjade massmorden, genom att få de allierade att släppa flygblad över Berlin. Med musik, allvar och kärleksfull humor, tar Stefan Andersson oss från krigsutbrottet 1939, till dagen när fredens klockor ringer 1945. Från Per-Albin Hanssons radiotal när kriget bröt ut till sista krigsdagen då den tyska ubåten 3503 dök upp i Göteborgs skärgård. Föreställningen Flygblad över Berlin är en betraktelse genom dåtidens glasögon, men som reflekterar genom att kasta ett öga på nutidens facit. 

Bandmedlemmar:
Stefan Anderssonsång och gitarr 
Sebastian Hankersbas och sång
Magnus ”Moffa” Törnqvistgitarr och sång
Erika Risingerfiol och sång
Michael EdlundTrummor
Michael OttossonKeyboard
Gunnar Pedersen Skådespelare

kvällens meny

Föreställningen blickar tillbaka, men här i köket tänker vi nytt, fast med klassiska råvaror och smaker. Njut av föreställningen och vår trerättersmeny, skapad med en gnutta inspiration från Stefan Anderssons berättelser, just för denna kväll.

meny

Om Stefan Andersson

Efter att Stefan Andersson fick skivkontrakt med Record Station 1990 gick karriären spikrakt uppåt. Albumet ”Emperors day” med bland annat ”Catch the moon” toppade alla listor, Stefan fick en Grammis som följdes av låtar som ”Under a low ceilinged sky” och ”Anywhere is Paradise”. 1997 släpptes Stefans första album på svenska, med bland annat låten ”Välkommen” där han hittade fram till en ny publik. Efter ytterligare ett par plattor tog låtskrivandet en ny riktning. Under en båtsemester på Marstrand upplevde Stefan en magisk minut under en guidad visning av Carlstens fästning. Stefan bestämde sig för att göra en platta och en föreställning om fångarna som suttit på Carlstens fästning. Då föddes ”No 90 Kleist”. Stefan utvecklade ett eget koncept där han tolkar vår svenska historia med underhållning och till varje platta har Stefan satt upp föreställningar på olika platser. Efter föreställningen med ”No 90 Kleist” har han gjort ”Teaterkungen” om Gustav III och ”Skeppsråttan” om det gamla Göteborg, samt ”Made in China” som nu har spelats i fem säsonger på Kajskjul 8. Nu är han på gång med sin femte föreställning ”Flygblad över Berlin” som har urpremiär på Kajskjul 8 i januari 2019. Mycket tack vare sina fina historiska tolkningar har Stefan fått Lasse Dahlqviststipendiet 2010, Jubelfondens visstipendium 2012 och Fred Åkerströmspriset på Västerviks visfestival 2012. 

Biljetter & priser

Åldersgräns 18 år. Bordsplacering görs i bokningsordning. Betalda biljetter återlöses ej. Rullstolsplatser finns och bokas via telefon.

Företags- och gruppbokning

Tider
  KVÄLLENS UPPLÄGG cirkatider
 • 18.00
  Välkommen till Kajskjul 8! Dörrarna öppnas!
 • 19.00
  Stefan välkomnar från scen - förrätten serveras
 • 19.30
  Akt 1
 • 20.40
  Huvudrätt följt av dessert serveras
 • 22.00
  Akt 2
 • 23.10
  Bar & musik
Press